Westmeijer Finacial Planning

Nieuws en wetenswaardigheden

Overzicht veranderende maatregelen vanaf 1 januari 2023

Bron: Vereniging Eigenhuis

1. Bij gelijkblijvend inkomen gaat maximale leenbedrag hypotheek omlaag

Kopers die volgend jaar meer inkomen gaan ontvangen, kunnen ongeveer dezelfde hypotheek afsluiten als in 2022. Verandert het inkomen niet, dan kunnen kopers volgens de nieuwe normen iets minder lenen. Huiseigenaren of kopers met een inkomen tot € 31.000,- kunnen volgend jaar fors minder lenen. Wijzigingen in de hoogte van de rente hebben ook invloed op de hoogte van de hypotheek. Het afgelopen jaar is de hypotheekrente fors gestegen wat een negatieve invloed heeft gehad op het maximale leenbedrag hypotheek.

2. NHG-Kostengrens

Per 1 januari 2023 gaat de kostengrens Nationale Hypotheek Garantie naar € 405.000. Deze is nu € 355.000. Met Energie Besparende Voorzieningen wordt de kostengrens in 2023 € 429.300.

3. Laatste afbouwstap hypotheekrenteaftrek

Als je jaarinkomen hoger is dan € 73.031 heb je per 1 januari 2023 minder voordeel van de hypotheekrenteaftrek: het aftrekpercentage daalt van 40% naar 36,93%. Ook de rente over restschulden, betaalde alimentatie en giften zijn tegen dit lagere percentage aftrekbaar. Hierdoor nemen jouw maandlasten mogelijk toe. Blijft je woning dan nog betaalbaar?

4. Schenkvrijstelling (jubelton)

De schenkingsvrijstelling eigen woning (jubelton) wordt per 1 januari 2023 verlaagd tot € 28.947. De vrijstelling zal per 1 januari 2024 helemaal worden afgeschaft, zoals ook afgesproken in het coalitieakkoord. Indien je nog gebruik wenst te maken van deze mogelijkheid, dan is het verstandig om snel actie te ondernemen.

5. Studieschuld en hypotheek

Voor koopstarters wordt bij het aanvragen van een hypotheek in 2023 de actuele studieschuld bepalend. Nu is dat nog de oorspronkelijke studieschuld. Dit geeft starters meer mogelijkheden voor het kopen van een woning.


Misschien ook “steen”rijk??

Veel huizenbezitters hebben overwaarde. Dit kunt u gebruiken om financiële ruimte te creëren of uw maandlasten te verlagen.

Wat is overwaarde?

Als uw woning meer waard is dan uw hypotheek heeft u overwaarde. Dit kan ontstaan door aflossen en/of waardestijging van de woning. Is uw woning bijvoorbeeld 300.000 euro waard en heeft u een hypotheekschuld van 150.000 euro? Dan is de overwaarde 150.000 euro.

Uw overwaarde gebruiken

U kunt uw overwaarde gebruiken om financiële ruimte te creëren of uw maandlasten te verlagen. We noemen 6 manieren.

1. Uw pensioen aanvullen of een grote uitgave doen

Bent u onzeker over uw (toekomstige) pensioeninkomen of wilt u wat ruimer leven? U kunt uw overwaarde gebruiken voor een maandelijkse aanvulling op uw inkomen. U kunt uw overwaarde ineens opnemen om een grote uitgave te doen. Denk bijvoorbeeld aan een lange cruise vakantie of een camper om Europa te ontdekken.
Met een verzilverhypotheek hoeft u niet te verhuizen en u mag de opgenomen overwaarde vrij besteden.

2. Uw (klein)kinderen helpen

Door krapte en snel stijgende prijzen hebben jonge kopers het lastig op de huizenmarkt. Met overwaarde kunt u uw (klein)kinderen helpen bij het kopen van een huis. U mag ruim een ton belastingvrij schenken aan personen tot 40 jaar, ook uit overwaarde!

3. Uw maandlasten verlagen

Hoe lager de hypotheeksom ten opzichte van de woningwaarde, hoe minder risico de bank loopt. Mogelijk komt u hierdoor in aanmerking voor rentekorting of een renteopslag vervalt. Let op: banken wijzen u hier niet altijd op.

4. De hypotheek (deels) aflossingsvrij maken

Een (deels) aflossingsvrije hypotheek kan de voorkeur hebben door lage maandlasten en meer flexibiliteit met uw vermogen. Met overwaarde is een groter deel aflossingsvrij mogelijk.

5. Een tweede huis kopen

Dit maakt een vakantiehuis ( ook in het buitenland) of investeren in vastgoed voor meer mensen toegankelijk. Door waardevermeerdering en eventueel huurinkomsten is een mooi rendement mogelijk.

6. Een verbouwing financieren.

Is uw badkamer verouderd of wilt u energiebesparende maatregelen nemen? Er zijn ruime mogelijkheden om dit te financieren met overwaarde. Denk daarbij ook aan het levensloopbestendig maken van uw huis.

U kunt uw overwaarde op meerdere manieren te gelde maken.

  • een lening afsluiten bij de bank, familielid, kennis, vriend;
  • een lening afsluiten via de gemeente;
  • je huis verkopen (aan bijv. de eigen kinderen) en terug huren. Dit heeft beslist onze voorkeur NIET

Een paar aandachtspunten:

  • Er is geen leeftijdscriteria, de nieuwe hypotheek loopt op uw verzoek weer 30 jaar en kan in principe geheel aflossingsvrij worden verstrekt. ( tot maximaal 50% van de woningwaarde)
  • Uw bestaande hypotheek kan wellicht doorlopen bij uw bank of ook worden herzien met deze lage rentestanden.
  • Gaat u naar (eventueel) naar een andere geldverstrekker dan dient de huidige hypotheek te worden afgelost en opnieuw worden afgesloten bij de nieuwe bank, dit tezamen met de nieuwe lening.
  • Bij vervroegd aflossen kunt u boeterente verschuldigd zijn bij uw huidige bank. Deze is in principe geheel ineens aftrekbaar ( box 1 lening)
  • Veelal zal de rente van de nieuwe lening fiscaal niet aftrekbaar zijn, het wordt een zgn. Box 3 lening.
  • De hoofdsom van de nieuwe lening verminderd de grondslag in box 3
  • Onkosten (notaris, taxatie, bemiddelingskosten) zijn bij een box 3 lening fiscaal niet aftrekbaar.

Informeer wat voor u de mogelijkheden zijn en neem contact met ons op voor een vrijblijvend onderhoud.


Algemene voorwaardenDisclaimer